Anasayfa » İhtisas Alanlarımız » İş Hukuku
İşçi hakları, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi sendikaları ve işveren-isçi ilişkileri ile ilgili konuları kapsayan hukuk dalı.
Toplu İş Sözleşmesi (TİS), işyeri veya işletme düzeyinde, işkolu esasına göre işyeri veya işletmede TİS yapma yetkisini haiz işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan iş sözleşmesidir.
Buradan anlaşıldığı gibi, TİS’in işçi tarafında mutlaka işçi sendikası olmalıdır. Ancak işverenin sendika üyesi olması zorunlu değildir. 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu (TİSGLK) ile düzenlenir.
İşyeri uygulamasında ve işçi-işveren ilişkilerinde, emredici yasa hükümlerinden sonraki kaynaktır. Çalışma koşulları ve ücreti belirleyen “normatif” hükümler ile, işçi sendikası ve işveren sendikası ya da sendika üyesi olmayan işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen “düzenleyici” hükümleri bulunur.
Kanunda yasaklanmış konularda ve emredici kanun hükümlerine aykırı olarak TİS’e hüküm konulamaz. Sendika üyesi olmayan işçiler, “dayanışma aidatı” ödeyerek, TİS’in normatif hükümlerinden yararlanabilirler.
Kolan Hukuk Bürosu, 1989 yılında Avukat Mehmet Nedim Kolan tarafından kurulmuş olup, çeşitli sektörlerde gerçek ve tüzel kişileri yurt içinde ve yurt dışında temsil etmekte, hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.